NÁVODY

Quillingový návod: Kuřátka se zajíčkem

Kuřátka ve vajíčku jako veselá quillingová velikonoční výzdoba. Pokud se naučíte kuřátka, snadno zvládnete i zajíčka.

Materiál a pomůcky:
Podtržená slova jsou prokliky, pod kterými můžete zjistit, jak konkrétní pomůcky nebo materiál vypadají.
  • quillingové pero s úzkým hrotem
  • disperzní lepidlo
  • barevné proužky na quilling (šíře 7  a 4 mm)
    • šířka použitého proužku je vyznačená v závorce, př. dva žluté (7)
  • kružnicová šablona
  • hřebínek na quilling
  • plastová hýbací očka malá a velká

Vše ke quillingování koupíte v e-shopu Výtvarnictví.

Postup:
Obrázky se po rozkliknutí myší zvětší.

Nejdříve vytvoříme hlavičku kuřátka. Spojíme k sobě konci (s přesahem cca 3 mm) tři žluté (7) a polovinu černého proužku (7). Natočíme proužky na quillingový kolík a ještě před sundáním z kolíku koneček přilepíme lepidlem. Černý střed značí očko, komu by se nelíbilo, může do jeho míst přilepit očičko plastové hýbací.

TIP: Aby se vám proužek lépe udržel v zářezu kolíku, můžete začátek proužku šikmo sestřihnout.

Tělíčko kuřátka je z quillingového tvaru, který se nazývá kapka. Spojíme si konci tři žluté proužky (7) a natočíme je na quillingový kolík. Vzniklou spirálku sundáme z kolíku, vložíme do otvoru kružnicové šablony (velikosti cca 2 cm), kde se volně rozvine. Nyní koneček spirálky přilepíme. Pomocí pinetky přitáhneme střed spirálky ke straně a spoj potřeme lepidlem (až zprůhlední, můžeme pinetku sundat). Na jedné straně tvar zmáčkneme do špičky (ocásek kuřátka). Hlavičku a tělíčko přilepíme k sobě.

Křidélko kuřátka je vytvořené pomocí quillingového hřebínku. Na jedno křidélko stačí asi polovina žlutého proužku (4). Na konci proužku vytvoříme přes první zub hřebínku smyčku a zalepíme jí (smyčkou lze po zubu volně pohybovat). Vedeme proužek přes čtvrtý zub zepředu dozadu, až se vrátíme zespodu zpět k prvnímu zubu (kde je prvotní smyčka), sem kápneme trochu lepidla.

A pokračujeme v proplétání, tentokrát vedeme proužek na třetí zub, proužek zůstane mírně šikmo doprava. Znovu kápneme k místu styku s předchozí otočkou trochu lepidla. Protáhneme proužek ještě naposledy, tentokrát na druhý zub. Opět lepíme a hned po přilepení přebytečný proužek odstřihneme. Křidélko lehce stáhneme z hřebínku a přilepíme na tělíčko kuřátka.

Tělo zajíčka je ze tří hnědých proužků (7), – velikost cca 2 ,5 cm a hlava ze dvou proužků (7) – velikost cca 1,5 cm. Obě části jsou v quillingovém názvosloví označovány jako mimostředné spirálky. Vytvoříme je přitažením a přilepením středu ke straně. Ocásek je z jednoho proužku (7) (uzavřená spirálka) a nožka také (lístek).

Uši zajíčka (jsou vytvořené z hnědých proužků (4), každé z poloviny proužku. Opět budeme potřebovat hřebínek. Začátek je podobný jako u kuřátka, tj. přilepením uděláme na prvním zubu smyčku. První otočku vedeme za druhý zub, další za třetí až se dostaneme do potřebné výšky. V průběhu proplétání se proužek nikde nelepí. Lepí se až v samotném závěru před ustřižením případného zbytku.

Kuřátko i zajíček sedí ve vajíčku. To si uděláte spojením dvou barevných proužků (7) konci k sobě. Celý proužek obtočíme kolem vhodně veliké pomůcky (na fotografiích je víčko od krému) a konec proužku přilepíme. Vajíčko vytvarujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Doplňte správnou číslici: *