NÁVODY

Quillingový páv z papírových proužků

Překrásný páv s dlouhým chvostem láká k tvorbě všechny, které baví quilling!

 

Materiál a pomůcky:


Podtržená slova jsou prokliky, pod kterými můžete zjistit, jak konkrétní pomůcky nebo materiál vypadají.

Materiál a pomůcky na quilling koupíte ve Vytvarnictvi.cz

Postup:


Obrázky se po rozkliknutí myší zvětší.

Nejobtížnější na pávovi je výroba jeho krásného chvostu. Je složený z několika „očí“ (tvar oko) dvou velikostí. Začněte těmi většími.

  1. Na jedno velké „oko” potřebujete polovinu fialového a jeden světle modrý, světle hnědý a zelený papírový proužek. Proužky si slepte za sebe do jednoho dlouhého proužku. Začněte proužek navíjet od fialového konce na quillingové pero. V okamžiku, kdy se u hrotu pera objeví konec světle modrého proužku, zastavte navíjení a na modrý proužek dejte trochu lepidla a přilepte ho.
  2. Po zaschnutí naviňte na pero zbytek dlouhého proužku, sundejte ho z pera a nechte
    rozmotat v otvoru číslo 16 kružnicové šablony. Slepený prostředek z fialového a světle modrého proužku zůstane uzavřený.
  3. Opatrně vyjměte spirálku ze šablony a na konci ji zalepte, aby se už dál nerozmotávala. Uchopte střed spirálky a různě s ní otáčejte, dokud nebudou světle hnědé a zelené vrstvy rovnoměrně rozprostřené. Střed spirálky přitáhněte prsty ke straně a zmáčkněte zbývající vrstvy do tvaru lístku.
  4. Paví ocas je složený z 13 těchto velkých a 6 menších „očí“. Menší „oči“ se zhotoví stejně jako velká, jen jsou z poloviny všech uvedených délek proužků.
  1. Tělo páva je ze dvou modrých tvarů. Prvním tvarem je oko přestavující krk a druhým kapka jako tělo. Pro výrobu krku slepte 4 modré proužky. Spirálku nechte rozmotat v otvoru 22, zmáčkněte ji do tvaru oka.
  2. Na tělo potřebujete také 4 modré proužky, které se po navinutí na pero nechají rozmotat ve stejné kružnici jako krk. Ze spirálky udělejte tvar mírně prohnuté kapky.
  3. Křídlo páva je ze dvou šedých a jednoho modrého proužku. Naviňte všechny proužky na pero (začněte šedými), k rozmotání použijte otvor 20 a ze spirálky utvořte kapku.
  1. Očičko páva je přímo spojené s hlavou. Připravte si polovinu černého a bílého proužku a jeden a půl modrého proužku. Všechny slepte v jeden dlouhý a od černého proužku začněte navíjet na quillingové pero. Zastavte se, až bude černý proužek končit, přilepte ho na peru do uzavřené spirálky a pokračujte v namotávání zbytku proužků (postup je podobný jako u „očí” ocasu).
  2. Sundejte návin z pera a povolte ho v otvoru číslo 16, vzniklou spirálku vyndejte, její koneček zalepte. Zmáčkněte spirálku na dvou stranách, tím vytvarujete hlavu páva.
  3. Z poloviny vanilkového proužku udělejte zobáček.
  1. Přilepte všechny dílky páva na vhodný podklad (papírové přání, krabička apod.), křídlo lepte až nakonec. (obr. 1 až 3)
  2. Udělejte pávovi chocholku, částečně nakreslenou bílou tužkou a částečně quillingovou. Jedna uzavřená spirálka chocholky je ze čtvrtky modrého proužku. (obr. 4)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Doplňte správnou číslici: *