NÁVODY

Lakování hotových quillingových výrobků

Čím „nalakovat quilling“ a je to vůbec nutné?

Má tchyně se šla koupat do místního rybníku a lakované náušnice se jí do pár vteřin rozpustily…

Obdobím „nutné fixace“ výrobků z papíru jsem si před lety také prošla. Měla jsem pocit, že mi mé krásné výtvory nevydrží a k delší životnosti jim musím pomoc. Nakonec jsem ale dospěla k tomu, že jakákoliv fixace nebo lakování potřeba není. Lak na papíře, pokud není v mnoha vrstvách nezabrání jeho promáčení, nebo zvlhnutí, ani jej nijak výrazně nezpevní. Jediným přínosem může být lepší stírání prachu, pokud máte quilling na stěně v rámečku nebo jako dekoraci na poličce.

A proč to píši? Jak jsem na to přišla? Zaprvé, na své kurzy quillingu, výstavy nebo trhy vozím i 10 let staré a nelakované výrobky, dotýkalo se jich již mnoho lidí a na žádném není vidět opotřebování. Zadruhé své náušnice z papíru nosím často a také jsou stále dokonalé i bez lakování. Zatřetí, má tchyně se šla koupat do místního rybníku a lakované náušnice se jí do pár vteřin rozpustily 😀

Pokud ale přeci jen lakovat chcete, kupte si lak ve spreji. Mám vyzkoušený Odif. Je na všechny povrchy, bez zápachu, nežloutne, rychle schne. S výhodou jej pak můžete použít i na jinou výtvarnou činnost. Sem tam jsem s nimi i mé výrobky nastříkala, raději dvěmi vrstvami.

Na indických webech o quillingu často vídám lesklé, „lakem“ pokryté výrobky. Osobně se mi to vůbec nelíbí, ale pokud toho chcete dosáhnout, trochu si nařeďte Herkules nebo jiné disperzní lepidlo a lakujte jím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Doplňte správnou číslici: *