NÁVODY

Srdce z lásky

Vytvořte si quillingové přáníčko s motivem srdce, které můžete někomu darovat k narozeninám, svátku nebo ke svatbě.

Materiál a pomůcky:
Podtržená slova jsou prokliky, pod kterými můžete zjistit, jak konkrétní pomůcky nebo materiál vypadají.

Vše ke quillingování koupíte v e-shopu Výtvarnictví.

Postup:
Obrázky se po rozkliknutí myší zvětší.

Připravíme si pomůcky a materiál.


Pomocí ozdobné děrovačky vytvoříme na krátkém okraji zlatého papíru květinovou borduru a papír přehneme na formát A5. Z ozdobného papíru vystřihneme obdélník velký tak, aby se vešel na přední stranu přáníčka (zatím jej nelepíme). Na přední stranu ozdobného papíru nakreslíme srdíčko nebo obkreslíme šablonu (šablona je ke stažení a vytisknutí zde).

Srdíčko je vytvořené ze dvou quillingových tvarů – volné spirálky a uzavřené spirálky. Volnou spirálku vytvoříme natočením proužku papíru na quillingové pero s úzkým hrotem. Po stočení papír sundáme z pera a necháme rozmotat do spirálky, volný konec přilepíme lepidlem (aby se spirálka dál neroztáčela). Uzavřenou spirálku vytvoříme tak, že nenecháme proužek roztočit – volný konec přilepíme ještě před sundáním z quillingového pera (s úzkým hrotem). Na srdíčko byly použity spirálky různých velikostí, ta největší (uzavřená i otevřená) je z celého proužku papíru. Pokud chceme spirálky menší, stačí jen zkrátit délku proužku (na polovinu, třetinu…).

Nejdříve si ze spirálek vytvoříme okraj srdíčka a až potom začneme srdíčko spirálkami vyplňovat. Spirálky tvoříme a lepíme postupně, podle toho, jak se kam hodí barevně a velikostně. Spirálky lepíme na podklad tak, že si rovnou na papír rozetřeme (špičkou aplikátoru lahvičky) trochu lepidla do tvaru kolečka.

Uprostřed srdíčka je využitá jako ozdobný prvek žlutá kytička. Kytička je vytvořená z pěti uzavřených spirálek zmáčknutých do tvaru kapky. Tyto uzavřené spirálky uděláme pomocí širokého hrotu quillingového pera.

Pokud máme srdíčko hotové, můžeme přidat mašličku ze stužky. Její konce jsou přilepené z druhé strany ozdobného papíru. Ozdobný papír následně přilepíme na zlatý podkladový. Na mašličku a žlutou kytičku přilepíme perličku.

(2) Komentáře

  1. Jana Maiksnar říká:

    Dobrý den,

    o jaké proužky se jedná zjistíte, pokud kliknete na nápis barevné proužky na quilling (šíře 4 mm) (resp. na slovo proužky). Délku nepíši, protože standardně mají proužky, které seženete u nás délku cca 27 cm. Navíc není třeba vědět délku přesně, abyste udělala jakoukoliv spirálku, tahle mistifikace vznikla pod dojmem knížek z jedné edice, kde se řeší i délka proužku. Vždy jde hlavně o to, jak dovolíte spirálce, aby se uvolnila 🙂

  2. Petra říká:

    Dobrý den,
    mohla bych se zeptat, jak dlouhé jsou ty proužky? Šířku píšete, ale délku ne. Děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Doplňte správnou číslici: *